spinnangr

Bli med på rundtur med brukerutstyr til rusavhengige!

Arild Knutsen fra Foreningen for en Human Narkotikapolitikk inviterer oss med på rundtur i byen for å dele ut brukerutstyr:


                                           video:arild5


Har du lyst til å bli med på en liten runde i Oslo med brukerutstyr til rusavhengige?

 Foreningen for en human narkotikapolitik (FHN) har i flere år delt ut livreddende brukerutstyr til rusavhengige. Deres innsats bidrar til å redusere smittespredning av sykdommer som hepatitt C og HIV, de bidrar til at færre tar overdose og at flere får hjelp. 

Foreningen kjemper også for at vi skal få en bedre og mer human ruspolitikk i Norge.

For selv om Norge er en velferdsstat for de fleste her i landet, er det et helvete å bo her for noen. Dette er mennesker som må kjempe hver dag på gata og som ganske enkelt kunne fått et bedre liv.

 

Visste du for eksempel at..

* Vi har kun ett eneste sprøyterom i hele landet vårt?
Sprøyterom reduserer dramatisk sannsynligheten for at folk dør etter å ha tatt en heroindose eller gjør at de unngår å påføre seg smitte fra andre.

* Det ene sprøyterommet vi har MANGLER MOTGIFT til å redde livet til dem som tar overdose?
Heldigvis er legevakten kort unna, men dette fører til hyppige utrykninger som enkelt kunne vært unngått. Ambulansen har det siste året rykket ut i gjennomsnitt over fem ganger i uken (270 i året) forteller Arild. Hvorfor kan de ikke ha motgift liggende? Selv har både Arild og Torstein alltid med seg den livreddende motgiften i lommen. Dessverre har de fått bruk for den, heldigvis har de reddet liv.

* Det er lov til å injisere heroin i sprøyterommet, men om du vil ta heroin på en langt mindre skadelig måte, som røyking, blir du kastet ut?

* Flertallet av politikerne våre nekter å og inn for heroinassistert rehabilitering, til tross for at dette har redusert rekrutteringen til heroinmiljøet, kriminaliteten er gått ned og overdosene redusert kraftig i flere land?
Les mer om dette her!

* Oslo kommune deler ikke ut brukerutstyr som askorbinsyre og kokefat?
Det betyr at brukerutstyr ofte er en napp ressurs. Når tunge brukere ikke får det utstyret de trenger, som den syre for å løse opp heroinen, finner de andre alternativer. Et trist eksempel er en rusavhengig som brukte saften fra en sitron som ble injisert rett i blodet med heroinen.

Under ser du et bilde av leder i foreningen Arild, og hans kollega Torstein i aksjon før vi skal ut. De finner frem folie slik at flere skal kunne røyke i stedet for å injisere heroin, og askorbinsyre og kokekar til de andre. Alt er brukerutstyr som bidrar til å spre smitte, infeksjoner og andre helseproblemer.

Torstein forteller engasjert om hvor viktig det er å lære heroinbrukere å røyke heroinen. Rusen varer mye lengre og faren for overdose er minimal sammenlignet med sprøyte-injeksjon. Han er frustrert og oppgitt over at det ikke er rom der de kan røyke. Han har selv vært rusmisbruker i mange år og kjenner flere av dem han treffer på gaten. Det er tydelig at han brenner for å hjelpe de menneskene som så mange har gitt opp.

Vårt første stopp er ved Akers Elven, og her forteller Torstein at han reddet et liv for bare to uker siden.
En mann hadde tatt overdose og Torstein var på runden med brukerutstyr. 

 -Like ved steinen der, sier han og peker mot stedet han så mannen. Torstein sjekket puls og fant ikke tegn til liv.
Heldigvis hadde han nesespray med motgift i lommen og fikk gitt det til den unge mannen.
Det er ikke rart vi er i overdosetoppen, mener han. Vi burde ha innført heroinassistert rehabilitering for mange år siden.
For hver uke vi venter med slike tiltak er det flere liv som går tapt. 

Vi besøker Norges eneste sprøyterom. Det er ingen plakat over døren, bare en ringeklokke som avslører hva dette er.
Her er det kø utenfor. Jeg blir overrasket av å se så mange unge mennesker. Flere av dem hadde jeg aldri mistenkt for å være heroinavhengige, mens noen ser veldig sliten ut etter mange år på gata.

Vi drar også innom 24-SJU. Det er et døgnåpent helse og velferdstilbud som får mye skryt av gutta i FHN.
Under ser du en ansatt på stedet som heter Håkon, Arild, Torstein og Mads som har jobbet for FHN.

Her er fokuset på å tilby metadon, avrusing, helsehjelp og annen hjelp. De får mye skryt fra brukerne.

-Under et LAR-program må brukerne følge et strengt regime der de blant annet må møte presis til timer, her er det større fleksibilitet, forklarer Arild. Noen ganger får brukere overnatte der om de ikke har et annet tilbud.

- Her ser vi et kokekar, sier Torstein. Han sier det med en trist undertone, for dette er ikke optimalt brukerutstyr. Når de bruker dette er det større fare for smitte fordi flere bruker det samme karet. Heldigvis er det mye sølvpapir her også, sier Arild. Han forklarer at det er et godt tegn. Det betyr at flere har gått over til å røyke heroinen.

- Her var det også noen som hadde tatt overdose sist jeg var her, sier Torstein. Det er godt at vi har med oss motgift. De som er i sprøyterommet blir oppdaget, men det blir ikke de som er her ute.

 

Tilbake på kontoret ser jeg et vevet budskap på en vegg.
- Nei den må du ikke ta bilde av!, sier Arild mens han ler.

-Vi kan nok ikke si at FHN står inne for det som står der. Men Rusmisbrukernes interesseorganisasjon (RIO) er ikke de vi er mest enige med for å si det slik. De kaller seg "rusmisbrukernes interesseorganisasjon", men her hos oss FHN er nesten alle tidligere rusbrukere.

Vi har andre løsninger en dem de skisserer på rusproblematikken.

 

En av dem jeg vil huske fra runden vår er en ung mann vi kan kalle Ole.
Moren hans er død av Aids, og begge foreldrene var rusavhengige da han vokste opp. Han fortalte at for å bli helt nykter måtte det være et liv som var bedre på den andre siden. En jobb og et sted å bo ville vært en god start. Han var bestemt på at han en dag skulle slutte.

Torstein fortalte at langt fra alle vil bort fra gata, selv om det er et helvete.
Noen har så store psykiske problemer at de straks blir tvangsinnlagt hver gang de prøver å slutte. For dem er heroin en redning fra en psykisk terror i eget hode. Dermed er det feil å tenke at alle må bli edru. Noen vil kanskje alltid trenge opiater som medisin i livet sitt, mens andre ganske enkelt vil klare å slutte med litt motivasjon- som tilgang på en jobb eller lignende.

Jeg er takknemlig for en lærerik tur og for alle de fine menneskene jeg traff på veien.
Takk spesielt til Arild og Torstein som lot meg få denne fine erfaringen!

2 kommentarer

Torstein Bjordal

01.07.2015 kl.09:04

En ubetinget fornøyelse å ha med Spinnangr ut på tur, politikere som ønsker å bli med oss ut kan, grovt sett og gjerne, gjerne deles i to grupper, de som ønsker å finne ut/lære noe nytt og de som ønsker å "se på", Spinnangr tilhører(heldigvis) def første gruppe :D

Torstein B.

Nestleder Fhn

Spinnangr

02.07.2015 kl.10:30

Torstein Bjordal: Takk for det og takk for all kunnskapen du deler. Alle politikere i Oslo burde tatt seg en runde og snakket med disse menneskene. Så mange bortkasta muligheter fordi vi ikke vil gi dem den behandlingen de ønsker og trenger.

Skriv en ny kommentar

hits