spinnangr

Virkelighetsorientert ruspolitikk: Vårt svar til avholdsorganisasjonen Juvente

Innlegget fra Juvente: http://www.e-pages.dk/bergenstidende/2210/article/430899/31/1/render/?token=ba277a640d1f2ed7489fd3ca775eac38

SVAR TIL JUVENTE:

Virkelighetsorientert ruspolitikk

En effektiv ruspolitikk kan ikke basere seg på uoppnåelige mål.

Avholdsorganisasjonen Juvente svarer vår kronikk i BT 1. juni. Juvente anklager oss for å ufarliggjøre rus, og mener at bare man gir objektiv informasjon om rusmidlers risiko, vil unge avstå helt og holdent fra å bruke dem. Det er uvisst hvor de henter sitt erfaringsgrunnlag fra.

Denne "avholdsopplysningen" har nemlig ikke virket for alkohol, som er et av de skadeligste rusmidlene vi har. De fleste kjenner risikoen, men drikker likevel. At det da skal være effektivt å skremme unge med fakta om stoffer som cannabis, er usannsynlig. Forskning fra USA viser dessuten at forebygging basert på overdrivelse av risiko, kan virke mot sin hensikt, og at forbud gjør cannabis mer spennende for mange unge.

For det andre er ikke den alternative rusmiddelbruken i Norge så perifer som Juvente skal ha det til, da tallene endrer seg betraktelig avhengig av hvilke alderstrinn en ser på. Mens 5,1 % av alle nordmenn (15-64 år) hadde brukt cannabis det siste året i 2015, hadde hele 12 % av unge nordmenn (15-34 år) gjort det, og tallet er høyere blant gutter og i byene. Dette plasserer oss på nivå med snittet i Europa, og trenden er for tiden stigende. At et foregangsland som Canada nå er i ferd med å utrede regulert omsetning av cannabis, og trolig vil ha lovlige utsalg i løpet av 2017, bidrar neppe til at denne utviklingen snur.

Det største problemet med Juventes strategi er imidlertid ikke at den ikke virker, men at den er skadelig. Akkurat som abstinence only-basert seksualopplysning i konservative amerikanske delstater resulterte i en økning i antall tenåringsgraviditeter, påser en avholdsbasert rusopplysning at de mange i gruppen som ikke lar seg avskrekke, mangler de nødvendige verktøy for å håndtere risikoen de tar. Når Juvente mener dette er "solidaritet med de svakeste", overser de at mange av de mest sårbare nettopp er risikovillige, og dermed rammes hardest av en slik politikk. Dessuten; hvis norsk ruspolitikk i dag hadde handlet om solidaritet med de svakeste, hadde vi ikke hatt Europas verste overdosedødstall.

Juvente har helt rett i at risikofri rus (eller et risikofritt liv!) er et uoppnåelig mål,  akkurat som kollektivt totalavhold.
Foreningen tryggere ruspolitikk mener likevel det går an å gjøre rusmiddelbruk langt tryggere enn i dag, og at dette er mer gjennomførbart enn avholdsbevegelsens forestilling om at alle mennesker én dag vil slutte å søke rusopplevelser. I motsetning til hva Juvente påstår, har både avkriminalisering og regulering i land som Portugal og USA gitt mindre rusproblemer blant de yngste. Det er da på tide å gjøre det vi vet virker, i stedet for å håpe at gamle strategier plutselig skal gi nye resultater.

Vil du bli medlem av Foreningen tryggere ruspolitikk? Medlemskap for bare 200kr i året og 50kr for studenter.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits