spinnangr

Cannabis kan bli lovlig

Se filmen publisert i Los Angeles Times

Valget 8. november kan føre til et gjennombrudd for lovliggjøring av cannabis på føderalt nivå i USA.Velgerne i fem stater, inkludert California og Massachusetts, kan godkjenne rekreasjonsbruk som en del av et stemme-initiativ fra innbyggerne selv.

Bruk av marihuana for rekreasjonsformål er allerede tillatt i fire stater (Alaska, Colorado, Oregon og Washington) og den medisinske bruken er i tillatt i 25 stater. I følge meningsmålinger virker godkjenningen av rekreasjonsbruk sannsynlig i California, Massachusetts og Maine, skriver Courrier International. Tiltaket er også sendt til en stemme i Arizona og Nevada, hvor velgerne synes mer splittet. Uansett er det mye som tyder på en ny politikk for hele USA:
"En fersk undersøkelse viser at 57% av amerikanerne støtter legalisering av marihuana, og bare 37% er imot" skriver The Boston Globe.

En lovliggjøring vil sette statene i konflikten med den føderale myndigheter, og spesielt Drug Enforcement Administration (DEA) som opprettholdt klassifisering av marihuana i samme kategori som heroin. Til tross for at det er lovlig i noen stater og selskapene kan skattlegges, medfører det føderale forbudet utfordringer. De som arbeider i denne sektoren har hatt problemer med å åpne bankkontoer og kan få sine transaksjoner stoppet, i følge New York Times. Det var tidligere spenning til om Justisdepartementet ville saksøke statene som gikk inn for regulering av cannabis, men det har så langt blitt avvist at de vil gjøre. Både Hillary og Trump har antydet at hvis de blir valgt så vil de ikke bruke det føderale forbudet for å forhindre statens lovliggjøring.

Mange tror at rsultatet i den største staten alene, California, vil kunne endre forbudet på nasjonalt nivå.
"Det er på tide å lovliggjøre og regulere marihuana" skrev Los Angeles Times i september.

Dersom cannabis blir lovlig og regulert i USA kan det betyr et viktig skifte i den såkalte "krigen mot narkotika", som USA var sentral i å spre til resten av verden. Erkjennelsen av at forbudet overlater markedet til kriminelle miljøer, at straff ikke reduserer rusproblemer og at krigen mot narkotika må kjempes med andre metoder, kan raskt få betydning i andre land - også i lille Norge.

3 kommentarer

Beate Pedersen

27.10.2016 kl.11:22

Om dette kommer til bli tilfellet for Norge og, er jeg litt redd for hva det har si for samfunnet. Narkotika generelt synes jeg er helt forferdelig, og har null toleranse for det. Kan dette innebre at det blir flere rusmisbrukere i Norge (om det kommer hit)? Skremmende tanke synes n jeg..

Thomas Kjsnes

27.10.2016 kl.11:56

Beate Pedersen. Det er mye som tyder p at vi br vre mye mer skremt over det illegale markedet og kriminaliseringen av nysgjerrige ungdommer enn av litt kt bruk av cannabis blant voksne. Cannabis er et tilnrmet harmlst stoff nr det brukes med mte av voksne folk. De som bruker altfor mye cannabis har som regel underliggende problemer og trenger hjelp, ikke straff.

Man har ingen indikasjoner p at bruken blant mindrerige ker av legalisering, og Nederland, som har tillatt salg av cannabis i 40 r, ligger midt p treet nr det gjelder bruk i europeisk sammenheng. Men de har lav bruk av hardere stoffer, antakelig fordi cannabisbrukere slipper kontakt med kriminelle.

I Canada har man beregnet kostnadene per cannabisbruker p helsevesenet til vre ca. 125 kroner rlig. Kriminaliseringen koster p den annen side 2000 kroner per cannabisbruker, uten at man kan vre sikker p at det har effekt p bruken. En bedre lsning er innfre lovlig salg med 50 kroner i avgift per gram cannabis, og g med stort overskudd.

Danian. Gutteblogger

27.10.2016 kl.18:49

Jeg vet ikke hva jeg tenker her jeg. Det kan jo brukes av medisiners bruk og det er jordet det er ment til egentlig hvis jeg ikke er helt p jordet her n, men s lenge man bruker det riktig s ser jeg ikke noe imot det, men ja dette er en skremmende tanke

Skriv en ny kommentar

hits