spinnangr

Kategori: Helt personlig

Velkommen til jorden!

Jeg ble invitert til å holde en festtale for Human-Etisk Forbund sin navnefest. I stedet for å tale til foreldrene valgte jeg å rette mitt budskap til barna. Her kan du få lese den!Kjære foreldre, søsken, familie og venner!

Gratulerer med dagen!


En ekstra stor gratulasjon må så rettes til dere bittesmå som har navnedag i dag:
Gratulerer med dagen, og velkommen til vår verden!


Dere har havnet på planeten Tellus, den vakreste planeten vi vet om i vår galakse.
Av alle plasser dere kunne kommet til, så har dere også trukket vinnerloddet og havnet i det som er kåret til verdens aller beste land å bo i, nemlig midt i polvotten Norge!


Dersom du hadde kommet til foreldre i Kambodsja måtte familien din sannsynligvis klart seg for mindre enn 6 kr om dagen.


I USA kunne du risikert å bli en av de 1,6 millioner barna som nå bor på gata.
 
Som norsk statsborger blir du derimot medeier i verdens største statlige pengefond, der vi, som ikke en gang utgjør en liten europeisk by i størrelse eier til sammen ca. 1 prosent av hele verdens aksjer.
Siden dere er helt ny her på jorden,

så tenkte jeg at jeg skulle gi dere en rask oppsummering av det viktigste som har skjedd før dere ble født.


Du, og alle mennesker du ser rundt deg stammer fra en menneskeape som levde i Afrika for ca. 120 000 år siden. En mindre gruppe av oss dro derfra for omkring 70 000 år siden,
deretter utkonkurrerte vi to andre menneskelignende aper- Homo erectus og neandertalerne -før vi til slutt folksatte resten av verden.

 

Vi har trodd på mye rart, vi har hatt utført veldig mange merkelige ritualer og sermonier.


Vi har også hatt mange rare normer og regler -og ikke minst har vi også gjort mye dumt mot hverandre og jorden vi har bodd på gjennom historien.

 

Hvordan forklarer for eksempel at vi ?midt i en global finanskrise, der banker blir reddet, millioner av mennesker mister jobbene sine og det kuttes i viktige velferdstilbud?  fortsetter å øke verdens budsjettet til våpen og militært utstyr?


Hvordan forklarer vi at vi lar over 1 milliarder mennesker leve i ekstrem fattigdom og over 850 millioner sulte, ?når vi har mer enn nok mat og ressurser til å brødfø hele verden?


Hvordan forklarer vi at selv med nok tilgjengelig informasjon fra forskerne om klimakrisen, ?fortsetter å produsere mer utslipp og forurense mer enn før?
(?...)

Jeg er derfor veldig glad for at dere har kommet for å ta over,-
for selv om dere kan lære veldig mye klokt av foreldrene deres,

så har det gjennom historien vist seg at generasjonene etter har gjort verden til et litt bedre sted enn den forrige. :)
Derfor skal dere huske at når det kommer til stykke, så er det foreldrene deres som sannsynligvis vil ha mest å lære av dere- i årene som kommer.


Jeg kan fortelle dere at det kommer noen tøffe dager i starten.
Selv om dere gulper, bæsjer, gurgler og skriker av full hals- så er det likevel øyeblikk der foreldrene dine ikke forstår det du prøver å formidle til dem. Vær derfor tålmodig med dem og vit at det kanskje blir enklere etter hvert.


Vær nysgjerrig og smak på alt du kommer over.
Prøv å slipp ting i luften -og gled deg over hva tyngdekraften gjør med den! Gang på gang, og nok en gang. :)

Og selv om vi vil bruke hele skolegangen din på å svare på ting du ikke en gang lurte på, - så gi aldri opp det å finne svar på dine spørsmål. Det er mennesker som spør og undersøker som bringer verden fremover, ikke dem som bare svarer.
Vit at du kan bli veldig mye i denne verden!
Du kan bli snekker, youtube-artist, statsminister, lege, rørlegger, forsker eller kanskje et yrke som ikke en gang en funnet på enda.


I gamle dager fantes det ikke homofile eller lespiske i Norge, i dag kan du velge fritt det som passer for deg.

Bruk din indre flamme til å lyse opp verden. Ikke la noen begrense deg, bruk den tiden du får på jorden på noe som føles meningsfullt.


Krev frihet til å ta egne valg, ...men vit at med frihet følger ansvar.


Ansvar for deg selv, for andre mennesker, for andre dyr og for jorden vår som du på et tidspunkt skal etterlate til nye generasjoner.


Lev livet ditt slik du vil og husk at du aldri skal undervurdere din egen mulighet til å skape reell forandring i verden.


Jeg ønsker deg lykke til på ferden og takke for at jeg fikk ønske deg velkommen til vår flokk- og til denne fantastiske planeten.


Gratulerer med dagen!

Slik fikk jeg familie fra Kina og Borneo

Hei alle sammen!

Jeg er på Borneo i forbindelse med et slektstevne som arrangeres annen hvert år for familien Mowe. Det er andre gang jeg deltar, først i Oslo i 2013 og nå her på Borneo, Kuching.

Nå lurer du kanskje på hvordan jeg er i slekt med mange asiatiske mennesker herfra?

Vel, min tipptippoldemor het Alice Mowe og vokste opp her. Hun var datter av Shaliong Mowe.

Shaliong (bilde) var en foreldreløs kinesisk gutt, som ble kristnet i datidens Borneo som var en engelsk koloni styrt av Charles Brooke. Som voksen ble han utnevnt til skatteinnkrever på Sibu, Borneo.Han giftet seg to ganger, og min tippoldemor, Alice Mowe, er etterkommer fra ekteskapet mellom kinesiske Shaliong Mowe og Renice (Pribee) Mowe. Renice hadde både et engelsk navn og et navn fra sin stamme på Borneo, Iban-stammen (også kalt "sea dayaks").
Iban-stammen er en av de mest kjente stammene fra Borneo, kjent for å drive med hodekapping av sine fiender. Jeg ble fortalt at de også har hatt en tradisjon for å kappe av hodene på sine egne etter deres død, for så å sette hode over peisen i langhuset de bor i.

Her kan du lese mer om Iban-stammen på Borneo:
* I en bloggpost fra Sarawak
* Side om Iban-folket
* Hodejegerne på Borneo
* Film på youtube om Iban-stammenAlice ble sendt til kostskole i Singapore, og det var trolig der hun møtte den norske kapteinen Nils Nilsen fra Norge (se bilde lengre ned på siden). Han reiste rundt i verden med sitt handelskip og solgte ulike varer i havnene.

Alice og Nils giftet seg og fikk sin førstefødte, Olga Ina Mowe i 1893 på Borneo. I 1895 ble lillesøster Marion født. 

Alice var trolig 3-4 år gammel og Marion bare et spedbarn da familien dro ut på den vanvittige reisen, med seilbåt hele veien fra Borneo via Sør-Aftika til Tvedestrand i Norge. En reise som skulle ta nesten tre år.

Dessverre døde lille Marion bare to år gammel, i 1897, ombord på båten. I et intervju på norsk radio forteller min oldemor Olga om dette. Hun var bare fire år gammel da lillesøsteren døde, og minnet om den hvite lille kisten som ble senket i sjøen brant seg godt inn i minnet hennes.

På vestkysten av SydAfrika, ble Georg født i 1898 (eldste gutten på bilde),  og på kysten av Bahia. Så, utenfor Mauritzius ble den andre gutten på bilde født. Han fikk navnet  Mauritz og ble født i 1899. 

Reisen tok 2,5 år og etter hjemkomsten på slutten av 1899 -  ble Nelly født i 1900. Du ser henne som jente nummer to på bilde, her hele familien samlet.
De bodde i Tvedestrand i noen år, men da Nils døde til havs noen år senere dro Alice til Oslo. Hun skal ha eid to eiendommer som hun leide ut.

Her kommer bilder fra slektstevne vårt, med opp til 200 deltakere fra Mowe-familien og med middag hver kveld i fem dager.

Jeg får Mowe-statuetten på vegne av min mormor, Gerd Spinnangr, som var den som først tok kontakt med familien i østen for å gjennoppta kontakten med dem. Fiona Mowe (bilde) har vært den som har stått bak slektstevne denne gangen, med noe hjelp av sin lokale familie.

33år på planeten, her er mitt bursdagsønske!

7.august har jeg levd i 33år på denne planeten - 33 år levd utenfor en livmor i hvert fall.
Inspirert av Gunnar Tjomlid, som har bloggen Saksynt, ønsker jeg meg også en gave til en bistandsorganisasjon i bursdagsgave.

Her er noen gode organisasjoner du kan støtte med litt ekstra penger:

1. Støtt Leger uten grenser: Bli fast giver!

Her er noen gode grunner til å støtte Leger uten grenser:

1. Leger uten grenser er en meget effektiv hjelpeorganisasjon

3. De er til stede med redningsbåt der mennesker er i fare for å drukne i Middelhavet. Les denne rørende redningshistorien!

4. De gir helsefaglige råd og medisinsk opplæring slik at innbyggerne kan klare mer selv.

5. De driver egne sykehus og klinikker der de tilbyr generelle konsultasjoner, innleggelse og kirurgi. De hjelper også til på sykehus og klinikker som er drevet av offentlig helsevesen når disse mangler folk, medisiner, utstyr eller kompetanse.

6. De kjører effektive vaksinasjonskampanjer. Ofte vaksinerer de flere millioner mennesker i en slik kampanje.

7. De jobber også med å redusere smitterisiko gjennom utdeling av myggnett, spraying med insektmiddel, hygieniske tiltak og helseopplysning. Informasjonsarbeid er spesielt viktig overfor mennesker som er rammet av for eksempel hiv/aids eller seksualisert vold.

8. De driver forskning basert på sine felterfaringer. Resultatene er blitt brukt til å endre klinisk praksis og til å drive humanitært talsmannsarbeid. Les mer på http://fieldresearch.msf.org/msf/

Dersom du allerede støtter Leger uten grenser eller ønsker å støtte andre organisasjoner anbefaler jeg å gi så mye du kan klare til disse organisasjonene, som anbefales av Effektiv Altruisme på NTNU:

1. Bidra til å opprette stiftelsen Effekt.
Målet med stiftelsen er å:
a.Øke støtten fra Norge til verdens mest effektive bistandsorganisasjoner.
b.Minimere kostnader for donasjoner og gjøre disse donasjonene godkjent for skattefritak.
Les mer og bidra her!

2. Against Malaria Foundation:
Over 1 million mennesker, for det meste barn, dør hvert år av malaria. Billig, impregnert myggnetting forhindrer død og mange andre ikke-fatale lidelser fra malaria. De koster kun rundt 35 kr per nett. Effektiv Altrusime.no mener at dette er en av verdens mest effektive bistandsorganisasjoner og at de har rom for mer ressurser. Du kan donere til AMF her.

3. Deworm the World Initiative (Evidence Action)
Deworm the World Initiative er ledet av Evidence Action, og støtter prosjekter som behandler barn for parasittinfeksjoner som fører til kortsiktige symptomer som anemi, og som kan gi utviklingsvansker. Du kan lese mer og donere til Deworm the World Initiative her.

 

Er du usikker på om pengene kommer frem dit de skal? Les om Effektiv Altruisme her!

Gay pride i Oslo

 

De søteste..

Mine liberale venner i Venstre og Unge Venstre:


Vi feirer mangfold og menneskerettigheter i gay pride! "Damene" over er fra Bamseklubben, de har vunnet bese innslaget i toget flere år på rad.

 

 

I dag skinte menneskene i Oslo i kapp med solen!

Her er det en flott kar med liberal t-skjorte!

 

Her er min venninne Lena som gikk med MDG

 

 

I dag har jeg gjort dette..Jeg fikk en eske med moreller i dag. Jeg likte de godt.hits